Cea de-a V-a ediție a Festivalului Baroc Timișoara va fi încheiată în data de 23 octombrie cu concertul de muzică veche oferit de Orchestra Română de Tineret condusă de maestrul Gabriel Bebeșelea, cu participarea extraordinară a sopranei Rodica Vică.

Orchestra Rămână de Tineret

Orchestra Română de Tineret creată de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu este mai mult decât o orchestră. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

fotojet-design

Gabriel Bebeșelea- Dirijor

În vârstă de doar 28 de ani, Gabriel Bebeșelea este deja recunoscut ca fiind „unul din cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii” (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011). Admirat pentru entuziasm şi muzicalitate, reputaţia sa a crescut substanţial şi rapid în ultimii ani, fiind numit Dirijor Principal al Operei Naţionale Române Iaşi în 2011, Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat Sibiu în 2014, iar din stagiunea 2015-2016 îşi începe angajamentul cu Opera Naţională Română Cluj-Napoca. Începând cu septembrie 2016 va deveni şi Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca. Pe lângă aceste posturi, dirijează regulat orchestre precum: Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio etc.

Câștigător al concursurilor de dirijat „Lovro von Matačić” (2015) şi “Jeunesses Musicales” (2010), Gabriel Bebeșelea s-a bucurat de o colaborare foarte apropiată cu doi dintre cei mai apreciaţi dirijori: Bernard Haitink şi Kurt Masur. Un remarcabil dirijor de operă, lui Gabriel Bebeșelea i-a fost decernat premiul pentru „Cel mai bun dirijor”, în cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014. În acelaşi an a fost semifinalist al concursului de dirijat „Donatella Flick – London Symphony Orchestra”.

0photo-from-le-roi-danse-romanian-radio-hall

Rodica Vică- Soprană

Soprana debutează pe scena Operei bucureștene, în anul 2010, la numai 24 de ani, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituție, interpretând roluri principale în operele, „Flautul fermecat” (Regina Nopții) și „Don Giovanni” (Donna Anna) de W. A. Mozart, „Rita” de G. Donizetti, „Alcina” de G. Fr. Haendel, „La Cenerentola” de G. Rossini, „L’elisir d’amore” de G. Donizetti.

Rodica Vică este câștigătoarea a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale: Premiul I la Concursul Internaţional de muzica barocă „La Stravaganza” Cluj-Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Bună Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi.

În vara anului 2014 Rodica Vică debutează internațional în rolul Donna Anna din opera „Don Giovanni” de W. A Mozart la Viena în cadrul festivalului „Klassik Festival Schloss Kirchstetten”, urmând ca în toamna aceluiași an să deschidă Festivalul Internațional de muzică barocă din Varazdin, Croația alături de una dintre cele mai bine clasate orchestre de muzică barocă, Accademia Bizantina sub conducerea dirijorului Ottavio Dantone.

În anul 2015, soprana a interpretat numeroase concerte cu programe inedite și în primă audiție alături de orchestre de renume din Austria, Italia, Germania, Romania și Croația, culminând cu debutul în recital la Teatro La Fenice din Veneția. În vara anului 2016, Rodica Vică este invitată din nou în cadrul Klassik Festival Schloss Kirchstetten de la Viena unde va fi cap de afiș în opera Don Pasquale.

 

Program:

Jean-Baptiste Lully – Passacaille (Armide)
Jean-Baptiste Lully – Di rigori armato il seno (Le bourgeois gentilhomme)
Jean-Baptiste Lully – Marche pour la ceremonie des turcs (Le bourgeois gentilhomme)
Henry Purcell – Rondeau (Abdelazer)
Henry Purcell – Thy Hand, Belinda (Dido and Aeneas)
Georg Friedrich Händel – Amadigi di Gaula Overture
Riccardo Broschi – Son qual nave ch’agitata (Artaserse)

****

Jean-Philippe Rameau – Ronde du Grand Calumet de la Paix / Menuet / Regnez Plaisirs et Jeux Chaconne (Les Indes Galantes)
Jean-Baptiste Lully – Air pour Madame la Dauphine (Idylle sur la Paix)
Georg Friedrich Händel – Un pensiero nemico di pace
Jean-Baptiste Lully – Le Roi representent le Soleil levant (Ballet de la Nuit)
Jean-Baptiste Lully – Ah Rinaldo, dove sei? (Ballet des Amours Deguises)
Georg Friedrich Händel – The arrival of the Queen of Sheba (Solomon)
Antonio Vivaldi – Armatae face et anguibus (Juditha triumphans)

14470394_1186048181470415_625632225655555897_n

Categories: Știri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.