La 18 octombrie 1716, Prințul Eugeniu de Savoya își făcea intrarea triumfală în cetatea Timișoarei, eliberând-o de sub ocupația Imperiului Otoman. După mai bine de 300 de ani, Asociația Festivalul Baroc Timișoara organizează un festival dedicat valorilor de artă și cutură barocă pentru a celebra an de an evenimentul din 18 octombrie 1716, unul ce poartă o deosebită importanță în istoria locală.
Festivalul Baroc Timișoara propune anual, în octombrie, serbarea valorilor culturale baroce locale și internaționale.
Suntem deja la cea de-a VI-a ediție a festivalului, printre personalitățile celebrate în decursul edițiilor trecute îi putem aminti pe:
Anton Pann, J. S. Bach, J.P. Rameau, Jean Baptiste-Lully, Francesco Cavalli, Claudio Monteverdi, Marco Uccellini, G.B. PLatti, Alessandro Stradella, Giulio Cesare Cortese, Francesco Corbetta.
Unul din cele mai importante evenimente din cadrul programului Festivalul Baroc Timișoara, ediția 2014, și anume Musique Royale – Comori ale Barocului Francez, a fost menționat în revista de specialitate franceză Centre de Musique Baroque de Versailles. Astfel, programul concertului a apărut în agenda culturală a instituției, dedicată aniversării a 250 ani de la moartea marelui compozitorului Jean Phillipe Rameau, una dintre cele mai importante personalități ale culturii și artei baroce franceze.
Artiști prezenți la edițiile anterioare
În cele 5 ediții realizate, am fost onorați de prezența unor artiști de renume, atât din România cât și de peste hotare, precum: Răzvan Mazilu, Ilie Stepan, Anca Iarosevici, Violoncelissimo, AD-HOC, Ansamblul de Muzică Veche Harmoniis, Ansamblul Anton Pann, Caius Hera, Vincent Segal, L`Arpeggiata, Orchestra Română de Tineret, Ansamblul Radio Antiqua, Ansamblul L`estro d`Orfeo, Soqquadro Italiano.
Dorința noastră este aceea de a îmbina artele frumoase, specifice epocii, pentru a reda episodic valorile peisajului cultural baroc, de aceea în fiecare an ne dorim să aducem mari artiști în fața iubitorilor de muzică veche.