În octombrie, barocul înflorește în Timișoara! Și nu oriunde, ci în două biserici situate chiar în inima cetății: Domul Romano-Catolic de Timișoara și Biserica Sfânta Elisabeta. Pentru a ne bucura pe deplin de concertele excepționale pregătite în cadrul acestei ediții, am încropit o scurtă istorie a fiecărui lăcaș pentru a ne putea bucura și de incredibila arhitectură a acestora.
Domul Romano-Catolic de Timișoara
Între anii 1736 – 1751 şi 1755 – 1774 se construieşte în cartierul Cetate Domul Romano-Catolic, o biserică în stil baroc după planurile arhitectului Joseph Emanuel Fischer von Erlach. Construcţia este masivă cu ferestre de dimensiuni mici, iar interiorul este bogat decorat având 9 altare decorate în stil baroc şi rococo, sculpatate de vienezul Johann Müller. Orga a fost construită în 1908 de către Carl Leopold Wegenstein. Domul Romano-Catolic este una din construcţiile baroce reprezentative ale Timişoarei.
„Remarcabilă este faţada principală, ritmată de pilaştri, ionici la partea inferioară şi corintici la cea superioară. Triplarea muchiilor pilaştrilor conferă contururilor vibraţia şi ritmul caracteristic alcătuirilor baroce. Curbura concavă a corpului central al faţadei, forma curbă a frontonului acestuia, unduirea acoperişurilor turnurilor şi al ediculului de intrare sunt elemente de limbaj arhitetural tipice compoziţiilor baroce.” (sursă: aici)
Adresă: Piața Unirii 12, Timișoara
Biserica Sfânta Ecaterina
Între 1752 – 1755, călugării franciscani construiesc o biserică în stil baroc închinată Sfintei Ecaterina. De planurile construcţiei s-a ocupat Johann Lechner, iar pictura altarului principal a fost realizată în 1761 de către Ferdinand Schiessl din Viena. Din pricina terenului moale, biserica este demolată şi reconstruită între anii 1888 – 1889 în acelaşi stil baroc.
Biserica actuală păstrează câteva obiecte valoroase din vechea biserică, precum pictura altarului principal, amvonul dar şi alte picturi. Orga este opera lui Leopold Wegenstein, care în 1896 cântă la Budapesta în prezenţa împăratului Franz Joszeph şi câştigă premiul I la constructori. Orga este readusă la Timişoara şi montată în biserica Sfânta Ecaterina. Sfânta Ecaterina din Alexandria este, conform tradiției, o sfântă creștină care a fost martirizată la începutul secolului al IV-lea. Istoria susține că aceasta a fost o prințesă și o studentă eminentă, care a devenit creștină la o vârstă fragedă. A fost martirizată pentru convingerile ei religioase și pentru aportul adus în materie de convertire la noua religie în jurul vârstei de 18 ani. O altă martiră, Ioana d’Arc a mărturisit mai târziu că Sfânta Ecaterina a fost una dintre sfinții care au sfătuit-o.
Adresă: Strada Bolyai János 4, Timișoara
Foto: Dana Moica, Giorgia Harasim