Acest proiect muzical își propune să prezinte în primul rând câteva pagini din creația componistică a lui Jean Phillipe Rameau (1683-1764). Anul acesta este considerat “Anul Rameau” de către Centre de Musique Baroque de Versailles care organizează o serie de evenimente pentru a celebra 250 de ani de la moartea compozitorului. Astfel Asociația Culturală “Festivalul Baroc Timisoara” dorește să aducă un omagiu acestui mare compozitor și reputat teoretician, autor al unui celebru tratat de armonie, apărut în anul 1722, tratat care reprezintă o lucrare de referință în Baroc.
Jean Phillipe Rameau este un preclasic al orchestrei simfonice, lui aparținându-i multe dintre efectele timbrale și de orchestrație care vor aduce mai târziu celebritatea acestui gen muzical.
Tot în cadrul acestui eveniment vor fi interpretate lucrări ale lui Jean Baptiste Lully, compozitorul personal al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței.
Între cei doi compozitori există o diferență temporală insignifintă, însă observabilă în ceea ce privește tehnica scriiturii muzicale precum și cea a orchestrației. Amândoi au compus un număr important de lucrări orchestrale și vocale dintre care multe se păstrează sub formă de manuscrise și tipărituri. Urmărind creația celor doi mari compozitori putem observa dezvoltarea stilistică pe care a cunoscut-o opera franceză pe parcursul a aproape o sută de ani.
Concertul va fi susținut de Ansamblul de muzică veche „Harmoniis”(artiști din Romania și Ungaria). Conducerea muzicală: Caius Hera. Invitat special: Judit Andrejszki (Ungaria).
În afișul evenimentului se poate vedea o poza (Galerie des Glaces-Une Nuit à Versailles) a d-lui Thomas Garnier – Chef de projet audiovisuel au Château de Versailles, care ne-a permis să folosim, în cadrul Festivalului Baroc Timisoara, imaginea simbolică a Palatului Versailles.
În program :
Jean Phillipe Rameau – L’Impatience; Le berger fidele;
Jean Baptiste Lully – Marche de Savoye; Le bourgeois gentilhomme – Ouverture; Symphonie LWV 35; Marche de Savoye;.
Fux – Ouverture K355.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 octombrie 2014, la „Sala Vieneză” , aflată pe strada Ady Endre, nr.11, din zona Sinaia.
Intrarea este liberă, iar accesul în sala de spectacol se va face pe baza de invitatii , acestea găsindu-se în limita locurilor disponibile la Centrul de Informare Turistică Timişoara (str. Alba Iulia nr. 2).