Festivalul Baroc Timișoara are plăcerea de a vă invita la un eveniment unic! În data de 17 octombrie, de la ora 19.00, la Palatul Baroc, pentru o expoziție de pictură pe apă, cât și pentru un recital de poezie turcească tradițională susținut de domnul Cem SEVINDIK (diplomat al Ambasadei Republicii Turcia în România) care este coordonator pe limba turcă în cadrul Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” și nu în ultimul rând profesor de limbă turcă pentru străini.
Evenimentul va avea loc în cadrul recitalului de muzică veche turcească susțin de ansamblul „Anton Pann”
Tehnica artistică EBRU, tradiţională în Turcia, reprezintă arta de a desena pe apă pentru ca apoi desenele să fie transpuse pe hârtie, rezultatul obţinut fiind o hârtie marmorată de o frumuseţe aparte.
„Dansul apei şi al culorilor”, aşa cum este definită arta EBRU, a apărut pentru prima oară în oraşul Buhara din Turkistan, pentru ca mai apoi să se răspândească în întreg Imperiul Otoman. Rezultatul finit obţinut folosind acest procedeu poartă numele de „foiţă turcească”.
Procedeul de obţinere a acestor curcubeie de culori este destul de simplu, însă măiestria celor care realizează asemenea desene spectaculoase îşi spune cuvântul. Într-o tavă nu prea adâncă se pune apă până la umplere, apoi se adăugă diferite tipuri de cerneală colorată sau vopsele. Picăturile de culoare se stropesc cu pensula pe suprafaţa apei în care există diverşi aditivi care ajută culorile să plutească.
Culorile care plutesc la suprafaţa apei sunt direcţionate fie prin suflare directă, fie cu ajutorul unui ac . Culorile se întrepătrund dar fără să se amestece între ele, deosebindu-se astfel cu uşurinţă toate nuanţele, formele şi modelele pastelate obţinute pe suprafaţa apei.
După ce întreg modelul a fost desenat pe suprafaţa apei folosind culorile potrivite, se pune o bucată de hârtie care va absorbi în întregime detaliile modelului. Arta EBRU are un efect pozitiv asupra stării noastre de spirit, stimulează creativitatea şi ne aduce un moment de relaxare binemeritat.
Scopul principal al Centrului Cultural Turc Yunus Emre este de a organiza activităţi si de a-i ajuta pe cei care cunosc Turcia să-şi aprofundeze cunoştinţele despre această ţară, iar pe cei care nu o cunosc, să poată accesa informaţii corecte.
(Intrarea este liberă, iar accesul în sala de spectacol se va face pe baza de invitații, acestea găsindu-se în limita locurilor disponibile la Centrul de Informare Turistică Timişoara – str. Alba Iulia nr. 2).