Întemeiat de Leonor de Lera în 2015, L’Estro d’Orfeo a fost etichetat de către critici drept „un ansamblu de o calitate excepţională”. Ansamblul s-a specializat pe muzica instrumentală a secolului al XVII-lea, utilizând instrumente muzicale de epocă și, desigur, urmând fidel istoria vremurilor pentru a fi cât mai aproape de estetica perioadei.
L’Estro d’Orfeo îşi are rădăcina într-o legendă grecească, cea a lui Orfeu. Fiul zeului Apollo (zeul muzicii, și al artelor) şi al â muzei Calliope (muza poeziei şi oratoriei), Orfeu a moştenit darul muzicii şi al poeziei. Cum Apollo a fost considerat cel mai bun muzician dintre zei, la fel şi Orfeu a fost considerat cel mai bun muzician dintre muritori.
Membrii ansamblului sunt muzicieni cu o pregătire temeinică, având la activ sute de ore de pratică şi o experienţă profesională vastă în ceea ce priveşte muzica veche. Aceștia participă la turnee mondiale, în mod regulat, alături de cele mai bune orchestre de muzică barocă şi ansambluri de muzică veche, susţinând concerte în cadrul celor mai prestigioase festivaluri şi săli de concerte din întreaga lume.
Având origini de ambele părţi ale Atlanticului, ei s-au unit sub acelaşi scop, şi anume, acela de a aduce la viaţă repertoriul muzical din cea mai fascinantă perioadă a moştenirii noastre culturale. Cu toate că s-au născut ca ansamblu nu de foarte mult timp, L’Estro d’Orfeo a primit recenzii foarte bune din partea presei şi a fost invitat la festivaluri renumite din Europa şi America.
Recent, au lansat albumul de debut intitulat Altri Canti d’Amor, album pe care îl vor aduce și în Timișoara prin concertul susținut în data de 20 octombrie, concert ce poartă același nume.
20 octombrie/ ora 20.00 / Domul Romano-Catolic – Concert susținut de ansamblul L`Estro d`Orfeo – „Altri canti d`amor”
Ansamblul L’Estro d’Orfeo:
Leonor de Lera, artistic direction & baroque violin
Lambert Colson, cornetto
Valeria Caponnetto, baroque violin
Rodney Prada, viola da gamba
Simone Vallerotonda, theorbo & baroque guitar
Javier Núñez, harpsichord
Program:
Altri Canti d’Amor – Claudio Monteverdi (1567-1643)
Sonata prima sopra “Fuggi dolente core” – Biagio Marini (1594-1663)
“L’Eraclito Amoroso” – Barbara Strozzi (1619-1677)
Aria decimaterza sopra “Questa bella sirena” – Marco Uccellini (1603-1680)
Diminuzioni sopra il “Lamento d’Apollo” – Leonor de Lera
Chiacona à 3 col basso – Tarq
“Ancor che col partire” per la viola bastarda – Francesco Rognono (155.?-1620?)
Canzon à 3 – Francesco Cavalli (1602-1676)
Sonata nona Op.5 – Marco Uccellini (1603-1680)
“Lucidissima face”î – Francesco Cavalli (1602-1676)
Aria quarta sopra La Ciaccona – Marco Uccellini (1603-1680)
“Chiome d’Oro” – Claudio Monteverdi (1567-1643)
Intrarea este liberă