Evenimentul de deschidere a celei de-a VI-a ediții a Festivalului Baroc Timișoara este dedicat Mariei Theresia, un personaj istoric care și-a lăsat amprenta asupra Cetății Timișoarei într-o perioadă de creștere, eliberare și integrare în spațiul european. Pentru a putea savura pe deplin concertul ce comemorează 300 de ani de la nașterea Mariei Theresia, mai jos vă oferim pe scurt o perspectivă asupra vieții reginei.
Maria Theresia se naşte pe 13 mai 1717 în Palatul Hofburg din Viena. Numele său complet este Maria Theresia Walburga Amalia Christina. Viitoarea regină Maria Theresia se naşte la câteva luni după ce la 18 octombrie 1716, Prinţul Eugeniu de Savoya eliberează Timişoara de sub domnia turcilor. Maria Theresia devine regină a Ungariei şi Arhiducesă a Austriei pe 20 octombrie 1740. A fost crescută în perioada de trecere de la baroc la rococo sau barocul târziu.
În 1736 este pusă piatra de temelie a Domului Catolic din Piaţa Unirii, iar în 1756, printr-un decret semnat de Împărăteasa Maria Theresia biserica este ridicată la rangul de primă biserică a Timişoarei.
Amintisem mai sus de Prinţul Eugeniu de Savoya, care imediat după ce eliberează cetatea Timişoarei construieşte un sistem nou de fortificaţii. Sistemul de fortificaţii presupunea şi construirea mai multor bastioane. Primul construit este Bastionul Theresia, care va purta acest nume din anul 1744, în cinstea Împărătesei Maria Theresia.
Vă așteptăm pe 18 septembrie să deschidem Festivalul Baroc Timișoara în stil mare!
18 octombrie / ora 20.00 / Domul Romano-Catolic – Concert in memoriam Maria Theresia
În program: Sonata in C KV 278, Waisenhausmesse KV 139, Te Deum KV 141.
Concertul se va desfășura sub conducerea muzicală a maestrului Walter Kindl.
Solisti:
Alina Todea (soprana)
Maria Virginia Oniță (alto)
Daniel Zah (tenor)
Lucian Oniță (bariton)
Participă:
Corul de Cameră al Filarmonicii Banatul
Maestru de cor: Iosif Todea
Capella Academica Timisiensis
Concertmaestru: Ioan Fernbach
La orgă: Silviana Ana Cîrdu
Intrarea este liberă