Iată-ne ajunși în antecamera celei de-a patra ediții a Festivalului Baroc Timișoara. În anii trecuți, cu răbdare, dedicație și multă muncă am reușit să reînviem pentru câteva zile una din cele mai semnificative perioade artistice și istorice din viața orașului nostru. Secolul 18, veacul în care expresia artistică, fie că vorbim despre muzică, pictură, arhitectură sau literatură, se regăsește sub umbrela barocului, coincide în Timișoara cu o serie de evenimente deosebit de importante, frământări care vor schimba cu totul fața orașului, dar și a regiunii Banatului.
Reperul nostru este 18 octombrie 1716. După luni grele de asediu, Prințul Eugeniu de Savoia reușește să cucerească cetatea controlată de turci, și intră triumfal pe poarta care mai târziu îi va purta numele: „Poarta prințului Eugen”. Atât generalul austriac, cât și ultimul comandat al Timișoarei otomane, Mehmed Pașa, au semnat armistițiul și s-au despărțit cavalerește: Eugeniu i-a oferit pașei drept amintire un ceas de aur, iar acesta, la rândul său, i-a dăruit prințului un cal arab de soi.
Din acest moment, Timișoara își începe ascensiunea care va culmina începând cu prima parte a secolului al 20-lea, moment în care orașul de pe Bega este cunoscut drept Mica Vienă-nume pe care îl mai poartă și acum. Mai mult, urbea, fostă capitală a Regatului Ungar, va deveni centrul administrativ al uneia dintre cele mai importante regiuni ale Imperiului Habsburgic-Banatul.
Rolul important pe care l-a ocupat orașul nostru de-a lungul veacurilor s-a păstrat și în secolul 21. Timișoara este unul dintre cele mai importante orașe ale României și ale Europei Centrale, fiind un dezvoltat centru industrial, economic, cultural. În plus, Timișoara este renumită pentru buna înțelegere dintre comunitățile și etniile care o compun (români, germani, maghiari, sârbi, cehi, evrei etc.)
Festivalul Baroc și-a asumat misiunea de a istoria și curentul artistic al acelui veac 18 în context local, dar și internațional. Anul acesta, începând cu data de 9 octombrie, vom rememora alături de voi evenimentele care au marcat orașul nostru și a căror peceți sunt încă vii în monumentele, clădirile și valorile artistice care se află în jurul nostru și care așteaptă răbdătoare ca cineva să le spună povestea. Cum? Prin concerte, spectacole de teatru, evenimente pirotehnice, toate susținute de artiști de pe tot cuprinsul Europei, maeștri ai barocului. În plus, capul de afiș al ediției din acest an va fi unul dintre cele mai importante personalități ale muzicii baroce și a muzicii vechi din lume. Astfel, Timișoara se înscrie în circuitul cultural al unor orașe ca Londra, Madrid, Barcelona, Paris sau Roma.
Datorită vouă, iubitorilor de artă, Festivalul Baroc crește de la un an la altul. În 2015 am devenit un reper cultural în viața Timișoarei. Drept urmare, evenimentele noastre se vor ridica la nivelul impus de o asemenea performanță, pe care, în special, v-o datorăm vouă-celor care ne urmăriți și ne susțineți an de an.
Vă mulțumim!
Mai multe detalii în curând!