Category Archives: Galerie Foto 2014

Ultima zi a Festivalului Baroc Timisoara: Treasure Hunt si concert Violloncellissimo

Iată că a venit și ultima zi a Festivalului Baroc Timișoara. De dimineață ne-am întâlnit pe strada Alba Iulia cu timișoreni dornici să își testeze cunoștințele de istorie a orașului în concursul Treasure Hunt. Cei înscriși s-au întrecut în a afla indiciile și a câștiga premiul cel mare: o punguță cu monezi vechi din secolul 18. Cu această ocazie îi felicităm pe câștigători-familia Soare!

Apoi, de la ora 19.00 a avut loc ultimul eveniment al Festivalului, un concert inedit în Timișoara susținut de Ansamblului Violoncellissimo. Invitații au putut audia compoziții clasice, dar și moderne, pe acordurile celor 16 violoncele.

 

Merlin, Harmoniis, Peregrinii si Ad-Hoc! O zi plină la Festivalul Baroc Timișoara

O zi lungă, plină de evenimente care mai de care! Așa s-a prezentat a șasea zi a Festivalului Baroc Timișoara. Am început dimineața devreme cu prietenii de la Merlin, care au prezentat publicului timișorean piesa Avarul, Repetiție pentru Rege. Sala a fost plină, iar actorii, copiii frumoși din Mini Merlin, ne-au încântat pe toți cu energia și talentul lor.

Apoi, de la ora 17.00 la Sala Vieneză a avut loc un concert  de muzică barocă franceză susținut de ansamblul Harmoniis. Acest proiect muzical și-a  propus să prezinte, în primul rând, câteva pagini din creația componistică a lui Jean Phillipe Rameau (1683-1764).  Anul acesta este considerat “Anul Rameau” de către Centre de Musique Baroque de Versailles care organizează o serie de evenimente pentru a celebra 250 de ani de la moartea compozitorului, calendar în care a fost inclus și Festivalul Baroc Timișoara.

În final, seara de la ora 19.00, în Parcul Rozelor s-au adunat toți iubitorii de muzică „altfel”. Peregrinii au deschis spectacolul cu muzică haiducească, pentru ca apoi, băieții din AD-HOC, prima trupă de punk folcloric medieval din România (și chiar din lume), să ne cânte despre iele, zmei și licori magice.

Ziua a cincea-Peregrinii, Imaginarium si concertul Anton Pann

Și a trecut și a cincea zi de festival, iar timișorenii s-au putut bucura de trei dintre cele mai furmoase evenimente din cadrul întregii săptămâni. Pentru început, la Sinagoga din Cetate au participat artiști din cadrul Societății Internaționale de Studii Muzicale. Apoi am aflat despre istoria Timișoarei pe muzica Peregrinilor, iar la final l-am sărbătorit cum se cuvine pe Eugeniu de Savoya. În cinstea lui am aprins 140 de lumânări (tradiție chiar de pe vremea prințului). Ziua s-a încheiat cu unul dintre cele mai bune concerte pe care le-a găzduit orașul nostru anul acesta, susținut de formația vocal-instrumentală de Muzică Veche „Anton Pann”.  Programul evenimentului, intitulat „Muzică românească veche și otomană” „Recital de poezie otomană”, a conținut melodii din colecția lui Dimitrie Cantemir și Anton Pann, cât și colaje de dansuri românești.

 

Ziua a patra! Concert Bach la Domul Romano-Catolic din Piata Unirii!

Iată că am ajuns și în cea de-a patra zi a Festivalului Baroc Timișoara. Timișorenii s-au întors acolo unde îi stă cel mai bine barocului, la Domul Romano-Catolic din Piața Unirii. La invitația noastră, zeci de timișoreni au venit să audieze un concert extraordinar de muzică barocă. Ariile faimosului compozitor german Johann Sebastian Bach au fost interpretate de artiștii Art Kammerorkester: Ovidiu Rusu, Corina Murgu, Nada Petrov, Sergiu Carstea, Pavel Santa, Catalin Vinars. Evenimentul a fost coordonat de Ovidiu Rusu.

Cum a fost la Uroš Dojčinović, chitaristul sarb care a adus, pentru o dupa-masa, muzica balcanica la Timisoara

Azi la Festival am avut onoarea să îl avem invitat pe prof. dr. Uroš Dojčinović. Programul evenimentului a inclus muzică medievală balcanică, începând de la faimosul compozitor renascentist de lăută, Franciscus Bossinensis (sfârșitul secolului XV și prima jumătate  a secolului XVI), a continuat cu influența muzicii mediteraneene, și a centrelor culturale din Europa de nord și vest ( maeștrii ai muzicii baroc, precum Gaspar Sanz sau Leopold Sylvius Weiss, a căror muzică a avut un impact major asupra chitarei balcanice), dar și a muzicii orientale. Programul a conținut piese muzicale ale unor mari compozitori de muzică baroc, precum Jan A. Logy, Louis Weiss, Tomaso Cechini și mulți alții.

Carmina Renascentia, concert de muzica veche-ziua a doua a Festivalului Baroc

Festivalul Baroc Timișoara a continuat în ziua a doua cu un concert de muzică veche ce s-a desfășurat la Biserica Piaristă de pe Bulevardul Regele Ferdinand. Invitați au fost Ansamblul Carmina Renascentia.

Ansamblul de muzică veche Carmina Renascentia evocă spiritul şi sunetele din secolele al 16-lea şi al 17-lea cu ajutorul pieselor instrumentale şi vocale prezentate pe instrumente de epocă. Acestea sunt toate copii fidele construite după cele originale de fără preţ, care au supravieţuit sute de ani, aflate acum în diferite muzee ale lumii.

„Recital Cameral de Muzica Baroca” si „Masca Fluida”-Prima zi a festivalului!

A început Festivalul Baroc Timișoara, ediția a treia. Astfel, heralzii și garda theresiană au ieșit de dimineață pe străzile vechii cetăți pentru a informa locuitorii despre evenimentele care vor readuce atmosfera barocă în frumosul nostru oraș. Apoi, de la ora 17.00, artiștii Anca Irosevici și Bogdan Mihăilescu au susținut un concert cameral de o calitate excepțională. La final, timișorenii au fost invitați să participe la un spectacol de teatru, muzică și balet, la Opera Națională, numit Masca Fluidă.