Category Archives: 18 octombrie

Teatrul de Papuși Merlin ii invita pe cei mici la Festivalul Baroc Timisoara

invitatie avarul fata

Evenimentele din cadrul Festivalului Baroc Timișoara se adresează atât celor mari cât și celor mici.  Astfel, anunțăm cu bucurie că Teatrul Merlin Timisoara prezintă în data de 18 octombrie, ora 11.00, la sediul teatrului situat pe  str. regele Carol I, nr. 3, spectacolul „Avarul, Repetiție pentru Rege”, adaptare după Avarul de Jean-Baptiste Poquelin (Molière).

Text: Mirella Tonenchi, muzica: Trupa Peregrinii, regia: Labadi Eva, asistenti regie: Laura Miculescusi Melinda Feher, actori: trupa Mini Merlin

Intrarea este gratuită!

sigla teatrul merlin

Peregrinii se intorc la Festivalul Baroc Timisoara cu un concert ce depaseste barierele timpului

afis peregrinii 2

Vă anunțăm cu bucurie că trupa Peregrinii va concerta sâmbătă, 18 octombrie, în Parcul Rozelor, de la ora 19.

Peregrinii sunt copiii din povestea Fluierașului din Hameln, care au devenit menestreli hoinari și au colindat cetățile și burgurile adunând cântece de dans și balade vechi timp de secole. Au scăpat teferi după călătorii în timp și vremuri întunecate, iar în această vară au apărut ca prin minune la Festivalul Artelor și la  sărbătorile bătrânei Timișoare, au supraviețuit Arcanei Focului din concertele Festivalului Catalan, au cântat pe scena proiectului Roots Revival și au reînviat istoria odată cu seria de spectacole Imaginarium. Acum, Peregrinii, muzicienii hoinari, se întorc la Festivalul Baroc. Par copii, dar nu sunt- vorbesc toate limbile Europei vechi și cântă la toate instrumentele. Veniți să-i cunoașteți! Peregrinii vă așteaptă cu muzică nemaiauzită și cu o mie și una de povești.

Proiectul Peregrinii reunește copii și tineri talentați din Timișoara, cu studii muzicale temeinice, ambițioși, multi-instrumentiști și creativi, care sunt deja obișnuiți cu scena și cu marile spectacole, dar și cu divertismentul de modă veche al muzicii și teatrului de stradă. Succesul proiectului Peregrinii, inițiat în vara lui 2013, încununează nenumăratele ore de studiu și repetiții pentru scenă, și adună în tolba menestrelilor Timișoarei concerte tot mai importante. Încrederea acordată acestor foarte tineri artiști a fost întotdeauna răsplătită pe deplin!

Intrarea este liberă!

 

AD HOC, „prima trupa de punk acustic folcloric medieval din lume”, va concerta in cadrul Festivalului Baroc

afise ADHOC MARI-v4-7

După cum v-am promis, Festivalul Baroc aduce la Timișoara artiști de calitate atât din România cât și din Europa. Un eveniment inedit va fi participarea trupei AD HOC la festival, formație care se descrie pe sine ca fiind „prima trupă de punk acustic folcloric medieval din lume.” Concertul va avea loc în data de 18 octombrie, de la ora 19, în Parcul Rozelor, iar intrarea este liberă. În deschidere vor concerta Peregrinii.

Mai jos vă prezentăm o descriere a proiectului senzațional care se numește AD HOC.

În 2009, în România, o nouă poveste începe să prindă viaţă. Doi călători se întâlnesc pe acelaşi drum şi decid să se aventureze mai departe împreună. Fără să ştie clar încotro vor ajunge sau cum vor creşte împreună.

Pentru început cântă muzica de cameră, pe străzile din Oradea. Dar, ca în orice călătorie, drumul nu e niciodată drept şi nici acelaşi, personajele evoluează, aventurile şi scopul de asemenea. Astfel, au pornit de la un duet stradal ajungând o haită de patru flăcăi și-o zână, bine clădiți și frumoși care îmbină atitudinea punk cu instrumentele acustice, filozofiile şi elementele folclorice româneşti, cu o melodie şi o tehnică medievală.

Peripeţiile, nici pe departe nu i-au ocolit. In 2010 au început spectacolele în cluburi, în 2011 participarea la festivaluri, în 2012 au bătut ţara în lung şi-n lat cu peste 50 de concerte, iar în 2013 erau în sfârșit pregătiți să lanseze primul lor jurnal -albumul de debut „Dezmăț, Licori și Muzici Medievale!”, și au făcut-o în stil mare: lansarea a fost de patru ori premieră în industria muzicală românească. AD HOC e singura trupă care a lansat în România, gratuit, un număr atât de mare (10.000 de copii) de albume, fără casă de discuri, într-o poveste, ca personaje fantastice. Toate acestea se întâmplau în numărul 7 al revistei Harap Alb Continuă.

Păstrând mereu povestea, concertele AD HOC sunt adevărate spectacole: cu piei, blănuri și tatuaje croite pe măsura atitudinii lor, cu poveşti, legende și fum potrivit misticismului lor și cu atâta energie și scandal încât să te cucerească și să te ducă într-o lume de basm și legendă din primul până în ultimul moment pe care îl petreci alături de ei.

În 2012 și-au dat în petec și mai tare, construind împreună cu “Crispus – The Art of Fire” un spectacol teatral de muzică, foc și jonglerie. “Povestea Vinului” este o legendă veche de pe vremea potopului creștin în care acrobațiile iscusite cu foc și dansul se îmbină cu povestea și muzica într-o procesiune sincretică atent dezvoltată care nu plasează publicul într-un spațiu mitic, de legendă, ci îl creează la propriu chiar acolo, în jurul lui.

2013 a fost un an cu multe aventuri pentru barzii AD HOC. Aceşti „stră-stră-bunici ai lui Sid Vicious, ajunși în viitor” (Cațavencu) şi-au lansat primul album într-o zi de joi, 17 octombrie, în Music Club din București, urmând apoi înca 11 oraşe din ţară unde au încins spiritele și mințile publicului – masei de prieteni care crește vertiginos pe zi ce trece.

Ca în orice călătorie, eroii noştri, la fiecare popas s-au împrietenit cu toţi cei cu care le-a fost să li se intersecteze drumul: Lună Amară, Celelalte Cuvinte, Sistem, Holograf sau Viţa de Vie.

Precum Greuceanu, Făt Frumos, Harap Alb sau Prâslea, în 2014 eroii AD HOC sunt, ca întotdeauna, pregătiţi să facă faţă provocărilor şi să surpindă, să ajute şi să vină cu soluţii muzicale dar neaşteptate, ghiduşe, deopotrivă mature şi copilăreşti, limpezi sau tumultoase. Pe scurt, tot ce e nevoie pentru a asigura publicului momente de neuitat. Fără să-și nege nimic din trecutul apropiat sau cel îndepărtat, AD HOC au ales să-și lase sufletele libere să cânte.

De la balade sincere și triste, la piese parcă rupte din furtună, muzica lor îmbină sonorități, ritmuri și idei medievale, rock și folclorice românești, uneori surprinzând cu inserții din toate părțile și sunetele lumii.

Trecuți prin multe avataruri și formule, cei 5 AD HOC, adică: Sergiu “Corbu” Boldor (vioară, voce), Dan “Ursu” Olar (tapan, vorbe), Igor Antoniuc “Făt Frumos” (chitară, voce), Andrei Nagy “Vampiru”(violoncel) și Elena Stoica (vioară) așteaptă cu ochii limpezi și larg deschiși să ajungă în toate colțurile lumii și să împartă “Dezmăț, Licori și Muzici Medievale!” oricui va avea urechi să-i asculte, minte să-i înțeleagă și picioare să danseze până la capăt.

Ansamblul „Harmoniis” aduce la Timisoara Comorile Barocului Francez, printr-un spectacol de exceptie-MUSIQUE ROYALE

afise Musique Royale MARI-v4-6

Acest proiect muzical își  propune să prezinte în primul rând câteva pagini din creația componistică a lui Jean Phillipe Rameau (1683-1764).  Anul acesta este considerat “Anul Rameau” de către Centre de Musique Baroque de Versailles care organizează o serie de evenimente pentru a celebra 250 de ani de la moartea compozitorului. Astfel Asociația Culturală “Festivalul Baroc Timisoara” dorește să aducă un omagiu acestui mare compozitor și reputat teoretician, autor al unui celebru tratat de armonie, apărut în anul 1722, tratat care reprezintă o lucrare de referință în Baroc.

Jean Phillipe Rameau este un preclasic al orchestrei simfonice, lui aparținându-i multe dintre efectele timbrale și de orchestrație care vor aduce mai târziu celebritatea acestui gen muzical.

Tot în cadrul acestui eveniment vor fi  interpretate lucrări ale lui Jean Baptiste Lully, compozitorul personal al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței.

Între cei doi compozitori există o diferență temporală insignifintă, însă observabilă în ceea ce privește tehnica scriiturii muzicale precum și cea a orchestrației. Amândoi au compus un număr important de lucrări orchestrale și vocale dintre care multe se păstrează sub formă de manuscrise și tipărituri. Urmărind creația celor doi mari compozitori putem observa dezvoltarea stilistică pe care a cunoscut-o opera franceză pe parcursul a aproape o sută de ani.

Concertul va fi susținut de Ansamblul de muzică veche „Harmoniis”(artiști din Romania și Ungaria). Conducerea muzicală: Caius Hera. Invitat special: Judit Andrejszki (Ungaria).

În afișul evenimentului se poate vedea o poza (Galerie des Glaces-Une Nuit à Versailles) a d-lui Thomas Garnier – Chef de projet audiovisuel au Château de Versailles, care ne-a permis să folosim, în cadrul Festivalului Baroc Timisoara, imaginea simbolică a Palatului Versailles.

În program :

Jean Phillipe Rameau – L’Impatience; Le berger fidele;

Jean Baptiste Lully – Marche de Savoye; Le bourgeois gentilhomme – Ouverture;  Symphonie LWV 35; Marche de Savoye;.

Fux – Ouverture K355.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 octombrie 2014, la „Sala Vieneză” , aflată pe strada Ady Endre, nr.11, din zona Sinaia.

Intrarea este liberă, iar accesul în sala de spectacol se va face pe baza de invitatii , acestea găsindu-se în limita locurilor disponibile ­la Centrul de Informare Turistică Timişoara  (str. Alba Iulia nr. 2).