Category Archives: 17 octombrie

Eveniment unic in Timisoara! Expozitie de pictura si recital de poezie turceasca la Festivalul Baroc!

ebru foto

Festivalul Baroc Timișoara are plăcerea de a vă invita la un eveniment unic! În data de 17 octombrie, de la ora 19.00, la Palatul Baroc, pentru o expoziție de pictură pe apă, cât și pentru un recital de poezie turcească tradițională susținut de domnul Cem SEVINDIK (diplomat al Ambasadei Republicii Turcia în România) care este coordonator pe limba turcă în cadrul Centrului Cultural Turc „Yunus Emre”  și nu în ultimul rând profesor de limbă turcă pentru străini.

Evenimentul va avea loc în cadrul recitalului de muzică veche turcească susțin de ansamblul „Anton Pann”

Tehnica artistică EBRU, tradiţională în Turcia, reprezintă arta de a desena pe apă pentru ca apoi desenele să fie transpuse pe hârtie, rezultatul obţinut fiind o hârtie marmorată de o frumuseţe aparte.

„Dansul apei şi al culorilor”, aşa cum este definită arta EBRU, a apărut pentru prima oară în oraşul Buhara din Turkistan, pentru ca mai apoi să se răspândească în întreg Imperiul Otoman. Rezultatul finit obţinut folosind acest procedeu poartă numele de „foiţă turcească”.

Procedeul de obţinere a acestor curcubeie de culori este destul de simplu, însă măiestria celor care realizează asemenea desene spectaculoase îşi spune cuvântul. Într-o tavă nu prea adâncă se pune apă până la umplere, apoi se adăugă diferite tipuri de cerneală colorată sau vopsele. Picăturile de culoare se stropesc cu pensula pe suprafaţa apei în care există diverşi aditivi care ajută culorile să plutească.

Culorile care plutesc la suprafaţa apei sunt direcţionate fie prin suflare directă, fie cu ajutorul unui ac . Culorile se întrepătrund dar fără să se amestece între ele, deosebindu-se astfel cu uşurinţă toate nuanţele, formele şi modelele pastelate obţinute pe suprafaţa apei.

După ce întreg modelul a fost desenat pe suprafaţa apei folosind culorile potrivite, se pune o bucată de hârtie care va absorbi în întregime detaliile modelului. Arta EBRU are un efect pozitiv asupra stării noastre de spirit, stimulează creativitatea şi ne aduce un moment de relaxare binemeritat.

Scopul principal al Centrului Cultural Turc Yunus Emre este de a organiza activităţi si de a-i ajuta pe cei care cunosc Turcia să-şi aprofundeze cunoştinţele despre această ţară, iar pe cei care nu o cunosc, să poată accesa informaţii corecte.

(Intrarea este liberă, iar accesul în sala de spectacol se va face pe baza de invitații, acestea găsindu-se în limita locurilor disponibile la Centrul de Informare Turistică Timişoara – str. Alba Iulia nr. 2).

 

ebru logo

Recital vocal-instrumental la Sinagoga din Cetate cu lucrari de Handel si Pergolesi

Afis.Sinagoga.Vineri17

Avem bucuria să vă anunțăm că la această ediție a Festivalului Baroc Timișoara va participa și Societatea internațională de Studii Muzicale. Astfel, în 17 octombrie, de la ora 16.00, la Sinagoga din Cetate (pietonala Mărășești) va avea loc un recital vocal-instrumental suținut de artiști de excepție. Din cuprinsul programului enumerăm lucrări de: Luis Claude DAQUIN, Georg Frierich HANDEL, Christoph Willibald GLUCK, Giovanni Battista PERGOLESI. În plus, invitații noștri vor avea un moment special, un recital de poezie spaniolă.

Antonia Ilieș – pian, Astrid Mot – pian, Maria Alice Poenariu – pian, Vlad Oros – pian, Cristian Kovacs – contratenor, Silvia Antemia – alto, Ligia Tiponuț – sopran, Eugenia Gyuris – sopran. Pregatirea muzicală: prof. Iulia ROMAN, prof. Elena SAMOILĂ, prof. Anda DRĂGAN, prof. Diana Gabriela MATEI. Corepetiție: prof. Rareș PĂLTINEANU

Vă așteptăm cu drag!

 

Imaginarium Baroc-Ceremonia aprinderii celor 140 de lumanari va lumina strazile cetatii Timisoarei

imaginarium

Ceremonia aprinderii celor 140 de lumânări, tradiție a Timișoarei lui Eugeniu de Savoya și a Festivalului Baroc Timișoara, continuă și anul acesta. Evenimentul va fi însoțit de un spectacol numit Imaginarium Baroc-Muzica și imaginile Timișoarei secolului XVIII. Startul se va da în  data de 17 octombrie, în Sinagoga din Cetate, de la ora 17.

Astfel, conceptul Imaginarium prezintă povestea Timişoarei de demult, într-un spectacol de muzică şi imagine prezentat de Peregrinii, tinerii menestreli ai cetății. Muzica live va fi însoțită de proiecția imaginilor de epocă și de ceremonialul tradițional al Festivalului Baroc- Aprinderea celor 140 de lumânări care amintesc de seara de 17 octombrie 1716 – atunci ele marcau ziua de naștere a Prințului Eugen, eliberatorul cetății.

Frame15 - Copy

Inedit! Recital de muzica veche romaneasca si otomana la Festivalul Baroc Timisoara

afise Anton Pann MARI-v4-5

Avem deosebita plăcere să anunțăm că în data de 17 octombrie 2014, de la ora 19.00, la Muzeul de Artă din Piața Unirii (Sala Barocă), va concerta formația vocal-instrumentală de Muzică Veche „Anton Pann”.  Programul evenimentului, intitulat „Muzică românească veche și otomană” „Recital de poezie otomană”, conține melodii din colecția lui Dimitrie Cantemir și Anton Pann, cât și colaje de dansuri românești.

Componența „Anton Pann”: Constantin Răileanu – voce, percuție (daire); Alexandru Stoica – oud (lăută cu gât scurt); Andrei Zamfir – saz (laută cu gât lung); Sabin Penea – vioara; Ghassan Bouz – percuție (bendir, darbuka).

Intrarea este liberă, iar accesul în sala de spectacol se va face pe baza de invitații, acestea găsindu-se în limita locurilor disponibile la Centrul de Informare Turistică Timişoara (str. Alba Iulia nr. 2).