afise Musique Royale MARI-v4-6

Acest proiect muzical își  propune să prezinte în primul rând câteva pagini din creația componistică a lui Jean Phillipe Rameau (1683-1764).  Anul acesta este considerat “Anul Rameau” de către Centre de Musique Baroque de Versailles care organizează o serie de evenimente pentru a celebra 250 de ani de la moartea compozitorului. Astfel Asociația Culturală “Festivalul Baroc Timisoara” dorește să aducă un omagiu acestui mare compozitor și reputat teoretician, autor al unui celebru tratat de armonie, apărut în anul 1722, tratat care reprezintă o lucrare de referință în Baroc.

Jean Phillipe Rameau este un preclasic al orchestrei simfonice, lui aparținându-i multe dintre efectele timbrale și de orchestrație care vor aduce mai târziu celebritatea acestui gen muzical.

Tot în cadrul acestui eveniment vor fi  interpretate lucrări ale lui Jean Baptiste Lully, compozitorul personal al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței.

Între cei doi compozitori există o diferență temporală insignifintă, însă observabilă în ceea ce privește tehnica scriiturii muzicale precum și cea a orchestrației. Amândoi au compus un număr important de lucrări orchestrale și vocale dintre care multe se păstrează sub formă de manuscrise și tipărituri. Urmărind creația celor doi mari compozitori putem observa dezvoltarea stilistică pe care a cunoscut-o opera franceză pe parcursul a aproape o sută de ani.

Concertul va fi susținut de Ansamblul de muzică veche „Harmoniis”(artiști din Romania și Ungaria). Conducerea muzicală: Caius Hera. Invitat special: Judit Andrejszki (Ungaria).

În afișul evenimentului se poate vedea o poza (Galerie des Glaces-Une Nuit à Versailles) a d-lui Thomas Garnier – Chef de projet audiovisuel au Château de Versailles, care ne-a permis să folosim, în cadrul Festivalului Baroc Timisoara, imaginea simbolică a Palatului Versailles.

În program :

Jean Phillipe Rameau – L’Impatience; Le berger fidele;

Jean Baptiste Lully – Marche de Savoye; Le bourgeois gentilhomme – Ouverture;  Symphonie LWV 35; Marche de Savoye;.

Fux – Ouverture K355.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 octombrie 2014, la „Sala Vieneză” , aflată pe strada Ady Endre, nr.11, din zona Sinaia.

Intrarea este liberă, iar accesul în sala de spectacol se va face pe baza de invitatii , acestea găsindu-se în limita locurilor disponibile ­la Centrul de Informare Turistică Timişoara  (str. Alba Iulia nr. 2).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

17 octombrie

Eveniment unic in Timisoara! Expozitie de pictura si recital de poezie turceasca la Festivalul Baroc!

Festivalul Baroc Timișoara are plăcerea de a vă invita la un eveniment unic! În data de 17 octombrie, de la ora 19.00, la Palatul Baroc, pentru o expoziție de pictură pe apă, cât și pentru Read more…

17 octombrie

Recital vocal-instrumental la Sinagoga din Cetate cu lucrari de Handel si Pergolesi

Avem bucuria să vă anunțăm că la această ediție a Festivalului Baroc Timișoara va participa și Societatea internațională de Studii Muzicale. Astfel, în 17 octombrie, de la ora 16.00, la Sinagoga din Cetate (pietonala Mărășești) Read more…

18 octombrie

Teatrul de Papuși Merlin ii invita pe cei mici la Festivalul Baroc Timisoara

Evenimentele din cadrul Festivalului Baroc Timișoara se adresează atât celor mari cât și celor mici.  Astfel, anunțăm cu bucurie că Teatrul Merlin Timisoara prezintă în data de 18 octombrie, ora 11.00, la sediul teatrului situat pe  str. Read more…