afise Musique Royale MARI-v4-6

Acest proiect muzical își  propune să prezinte în primul rând câteva pagini din creația componistică a lui Jean Phillipe Rameau (1683-1764).  Anul acesta este considerat “Anul Rameau” de către Centre de Musique Baroque de Versailles care organizează o serie de evenimente pentru a celebra 250 de ani de la moartea compozitorului. Astfel Asociația Culturală “Festivalul Baroc Timisoara” dorește să aducă un omagiu acestui mare compozitor și reputat teoretician, autor al unui celebru tratat de armonie, apărut în anul 1722, tratat care reprezintă o lucrare de referință în Baroc.

Jean Phillipe Rameau este un preclasic al orchestrei simfonice, lui aparținându-i multe dintre efectele timbrale și de orchestrație care vor aduce mai târziu celebritatea acestui gen muzical.

Tot în cadrul acestui eveniment vor fi  interpretate lucrări ale lui Jean Baptiste Lully, compozitorul personal al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței.

Între cei doi compozitori există o diferență temporală insignifintă, însă observabilă în ceea ce privește tehnica scriiturii muzicale precum și cea a orchestrației. Amândoi au compus un număr important de lucrări orchestrale și vocale dintre care multe se păstrează sub formă de manuscrise și tipărituri. Urmărind creația celor doi mari compozitori putem observa dezvoltarea stilistică pe care a cunoscut-o opera franceză pe parcursul a aproape o sută de ani.

Concertul va fi susținut de Ansamblul de muzică veche „Harmoniis”(artiști din Romania și Ungaria). Conducerea muzicală: Caius Hera. Invitat special: Judit Andrejszki (Ungaria).

În afișul evenimentului se poate vedea o poza (Galerie des Glaces-Une Nuit à Versailles) a d-lui Thomas Garnier – Chef de projet audiovisuel au Château de Versailles, care ne-a permis să folosim, în cadrul Festivalului Baroc Timisoara, imaginea simbolică a Palatului Versailles.

În program :

Jean Phillipe Rameau – L’Impatience; Le berger fidele;

Jean Baptiste Lully – Marche de Savoye; Le bourgeois gentilhomme – Ouverture;  Symphonie LWV 35; Marche de Savoye;.

Fux – Ouverture K355.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 octombrie 2014, la „Sala Vieneză” , aflată pe strada Ady Endre, nr.11, din zona Sinaia.

Intrarea este liberă, iar accesul în sala de spectacol se va face pe baza de invitatii , acestea găsindu-se în limita locurilor disponibile ­la Centrul de Informare Turistică Timişoara  (str. Alba Iulia nr. 2).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Știri

Duo Iancu-Lobonț – emoție profundă prin frumusețe și neobișnuit

Duo Iancu-Lobonț, format din chitariștii Olivia Iancu și Claudiu Lobonț, și-a început activitatea în anul 2007, an în care cei doi au absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București. Din 2008 au început și Read more…

Artisti si participanti

Soqquadro Italiano aduce la Timișoara dezordinea organizată în stil baroc

Soqquadro Italiano a fost fondat în anul 2011 în Bologna de către Claudio Borgianni şi Vincenzo Capezzuto. Ideea din spatele proiectului a fost interesul comun al celor doi pentru producţiile teatrale, muzicale şi artistice italiene Read more…

Știri

L’Estro d’Orfeo – ansamblul care răspândește armonii divine

Întemeiat de Leonor de Lera în 2015, L’Estro d’Orfeo a fost etichetat de către critici drept „un ansamblu de o calitate excepţională”. Ansamblul s-a specializat pe muzica instrumentală a secolului al XVII-lea, utilizând instrumente muzicale Read more…